recepta vedella amb bolets

Recepta: vedella amb bolets

Recepta del Restaurant Hotel La Fornal dels Ferrers, de Terrades

Ingredients:
1 tall rodó de vedella
1 cullerada de farina
500 g rovellons o moixernons
1 branca de canyella
3 cebes partides
1 branca de farigola
3 tomàquets tallats a quarts
2 fulles de llorer
2 pastanagues tallades a rodanxes
1 cabeça d’alls
1 branca d’api
1 copa de vi blanc
pebre negre, oli d’oliva, aigua i sal

Per fer la picada:
2 grans d’all
Un grapat d’ametlles torrades

Preparació:
Hem de tenir el tall rodó de vedella lligat. Preparem totes les verdures: trinxem la ceba i tallem la pastanaga a rodanxes. Netegem la resta d’ingredients. En una cassola gran i fonda, tirem un bon raig d’oli d’oliva i hi afegim també una cullerada generosa de llard.

Mentre s’escalfa, anem salpebrant la carn. Quan l’oli sigui roent, hi posem la carn i la marquem per totes bandes fins que quedi daurada. Un cop tinguem la carn ben daurada, tot i que totalment crua per dins, hi afegirem la ceba trinxada. No importa gaire com la tallem, ja que s’acabarà desfent amb la cocció.

Al mateix moment, hi afegim també la cabeça d’alls, la pastanaga, la canyella, el llorer, farigola fresca, una fulla d’api i els tomàquets. Ho deixem coure uns 10 minuts amb l’olla tapada. Un cop passats aquests deu minuts, hi tirem una copa de vi blanc o vi ranci, brandi, etc.

Ara preparem els bolets a trossos i els reservem. Passats 15 minuts després de posar-hi la copa de vi, tirem una cullerada de farina a la cassola i ho barregem bé. Caldrà afegir-hi aigua, o bé caldo, per acabar de coure; ho deixem 30 minuts més. Haurem d’anar tombant la carn. Passat aquest temps, retirem la carn i comprovem que és tova; mentre es refreda, podem colar la salsa i triturem les parts més grosses de la verdura. Tallem la vedella a rodanxes.

Aboquem la salsa, la vedella i els bolets a trossos a la cassola. Els bolets els podem passar per la paella abans, o no. Haurà de coure 30 minuts més tot junt, i després hi tirarem la picada que ja haurem preparat prèviament. Un cop hi hagi la picada, ho deixarem coure 5 minuts i ja ho podrem retirar del foc. És aconsellable que el rostit reposi 24 hores. En el moment de servir-lo, només l’haurem d’escalfar.