
Recepta: empanada gallega de vedella
Amb aquestes quantitats de massa és possible que en sobri. Jo la congelo i em serveix per fer crestes o una empanada petita un altre dia.
Al supermercat, podeu trobar massa d’empanada, però de ben segur que no serà tan bona!
Ingredients:
Massa d’empanada:
75 ml aigua tèbia
50 g llevat fresc
600 g farina (tingueu més farina per si de cas i per enfarinar la taula)
150 ml oli d’oliva
75 ml vi blanc
150 ml llet
50 gr llard de porc
1 ou batut
Sal
Farcit:
500 g vedella per guisar (tallada en trossos molt petits)
1 xoriç petit d’uns 100 g (tallat en rodanxes fines)
2 grans d’all picats
2 pebrots verds italians a quadrats petits
3 cebes picades
1 ou bullit
Sal
Oli d’oliva
1 rovell d’ou (per pintar abans d’enfornar)
Elaboració:
Massa d’empanada:
Posem l’aigua en un got, hi el llevat, ho barregem i ho deixem reposar uns 5 minuts.
En un bol gran posem la farina. Fem un forat al mig i anem afegint tots els ingredients: l’aigua amb el llevat, l’oli, el vi, la llet, el llard, l’ou i la sal.
Anem barrejant tots els ingredients fins que s’integri la farina amb els líquids; segurament haureu d’afegir més farina. Llavors ja podem passar la massa a una taula enfarinada i seguir treballant-la fins que obtinguem una massa ferma i elàstica que no s’enganxi als dits.
Tornem a deixar la massa al bol i la deixem reposar, tapada amb un drap, durant 1h perquè dobli la seva mida.
Farcit:
En una cassola posem una mica d’oli amb l’all, la ceba i el pebrot. Coem a foc mitjà fins que la ceba quasi estigui (quan comenci a transparentar). Llavors hi afegim la carn i el xoriç, ho barregem tot, ho salem, i ho deixem fins que la carn estigui cuita.
Muntatge:
Agafem la massa i la tallem en dos, amb l’ajuda d’un corró anem estenent la massa (recordeu de posar farina a sobre de la superfície de treball), ens ha de quedar fina i de la mida de la safata del forn (el que sobra es guarda per fer decoracions a sobre de l’empanada o ho congeleu per a un altre dia).
Repartim el farcit per sobre de la massa i deixem uns 2 cm a cada costat lliures per poder després tancar bé. També hi afegim l’ou bullit trossejat.
Agafem l’altre massa i fem el mateix: amb el corró li donem forma i que quedi ben fina (mida similar a l’anterior).
Amb compte, posem la massa a sobre de l’altre i anem tancant els cantons portant la massa de fora a dins.
Podem fer decoracions amb la massa sobrant i un forat al mig perquè respiri la massa i no se’ns infli. Ho pintem amb el rovell d’ou i al forn precalentat a 180º durant 20-25 minuts, fins que quedi daurada.
—
Cris Mini Món
Delicies Culinàries











